Rabarbarowiec to ciasto idealne na sezon letni. Słodko-kwaskawe, z pysznym kruchym ciastem i rozpływającą się w ustach masą budyniową. Schłodzone smakuje wybornie. W sam raz do kawy czy herbaty, na co dzień czy na imprezę. Bardzo proste w przygotowaniu. Cała blacha u mnie znikneła w jeden dzień. Goście byli zachwyceni i każdy sięgał po dokładkę.
Składniki na ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru, lub drobnego cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gram margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 litr mleka
- 6 łyżek cukru
- 100 gram masła
Pozostałe składniki:
- rabarbar, u mnie 400 gram po obraniu i pokrojeniu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię, większą część ciasta wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie zajmiemy się rabarbarem.
- umyty rabarbar obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki.
- przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 750 ml mleka wraz z 6-7 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
- Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Na masę wykładamy rabarbar.
- Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na rabarbar.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
Ciasto rabarbarowiec jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl
Czytasz w moich myślach , pomyślałam czytając przepis. W weekend to punkt obowiązkowy.
Mam tylko pytanie odnośnie rabarbaru – czy mogę dać go więcej bez uszczerbku dla ciasta?
wydaje mi się że pare gałązek wiecej nie zaszkodzi :). Ja dałam tyle ile miałam bo to swój z działki :). Ciasto przepyszne, polecam serdecznie 🙂
Witam,czy rabarbar trzeba zesmazyc?
Witam.
Nie, rabrbar dajemy surowy 🙂
Witam można dać inne owoce
Jasne 🙂