Domowy sos tzatziki to przepyszny dodatek do różnego rodzaju pieczonych czy grillowanych mięs. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się w sezonie letnim. Lekki i orzeźwiający sos który podkreśli smak wielu dań.
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe, możemy zamienić na 4-5 ogórków gruntowych
- 2 średnie ząbki czosnku
- 400 gram jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól
Przygotowanie:
- umyte ogórki obieramy zostawiając trochę skórki. Obcinamy końce i trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawaimy na ok 15 minut aż puszczą soki.
- Ogórki dokładnie odciskamy z wody i przekładamy do mniejszej miseczki. Do odciśniętch ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz jogurt. Ja zostawiłam odrobinę koperku na wierzch do dekoracji sosu. Wszystko dokładnie mieszamy, Dosalamy w razie potrzeby. Z wierzchu dekorujemy/polewamy oliwą z oliwek oraz koperkiem.
- Schładzamy w lodówce przed podaniem
Zdjęcia
![składniki](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/280718108_276750377930868_3028218506074713928_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Sos tzatziki - przygotowywanie](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/280297159_4858644350914639_1100856527208117629_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Sos tzatziki - przygotowywanie](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/281085459_2618709088259682_3413096271743743764_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Sos tzatziki - przygotowywanie](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/280743672_4733668450070609_3422584620858028640_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Sos tzatziki](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/g-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Sos tzatziki](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/281095901_1197467777652785_4671988121870974199_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Najlepszy sos tzatziki jaki jadłam! Moje przepisy kulinarne znajdziesz również na aduparosnie.pl 😉