Sos tzatziki

Domowy sos tzatziki to przepyszny dodatek do różnego rodzaju pieczonych czy grillowanych mięs. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się w sezonie letnim. Lekki i orzeźwiający sos który podkreśli smak wielu dań.

Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe, możemy zamienić na 4-5 ogórków gruntowych
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 400 gram jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól

Przygotowanie:

  • umyte ogórki obieramy zostawiając trochę skórki. Obcinamy końce i trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawaimy na ok 15 minut aż puszczą soki.
  • Ogórki dokładnie odciskamy z wody i przekładamy do mniejszej miseczki. Do odciśniętch ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz jogurt. Ja zostawiłam odrobinę koperku na wierzch do dekoracji sosu. Wszystko dokładnie mieszamy, Dosalamy w razie potrzeby. Z wierzchu dekorujemy/polewamy oliwą z oliwek oraz koperkiem.
  • Schładzamy w lodówce przed podaniem

Zdjęcia

Najlepszy sos tzatziki jaki jadłam! Moje przepisy kulinarne znajdziesz również na aduparosnie.pl 😉

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.