Domowy sos tzatziki to przepyszny dodatek do różnego rodzaju pieczonych czy grillowanych mięs. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się w sezonie letnim. Lekki i orzeźwiający sos który podkreśli smak wielu dań.
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe, możemy zamienić na 4-5 ogórków gruntowych
- 2 średnie ząbki czosnku
- 400 gram jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól
Przygotowanie:
- umyte ogórki obieramy zostawiając trochę skórki. Obcinamy końce i trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawaimy na ok 15 minut aż puszczą soki.
- Ogórki dokładnie odciskamy z wody i przekładamy do mniejszej miseczki. Do odciśniętch ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz jogurt. Ja zostawiłam odrobinę koperku na wierzch do dekoracji sosu. Wszystko dokładnie mieszamy, Dosalamy w razie potrzeby. Z wierzchu dekorujemy/polewamy oliwą z oliwek oraz koperkiem.
- Schładzamy w lodówce przed podaniem
Zdjęcia
Najlepszy sos tzatziki jaki jadłam! Moje przepisy kulinarne znajdziesz również na aduparosnie.pl 😉