Ekspresowy dżemowiec to idealny przepis na szybkie i proste ciasto do kawy na poobiedni deser. Bez użycia miksera, z tanich i łatwo dostępnych składników które często mamy w swoim domu. Często sięgam po ten przepis gdy nie mam pomysłu na coś słodkiego. Zawsze wychodzi, polecam serdecznie.
Składniki:
- 4 jajka
- 120 gram cukru
- 200 ml mleka
- 160 ml oleju roślinnego
- 400 gram mąki pszennej
- 10 łyżeczek gęstego dżemu, u mnie domowy dżem winogronowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji ciasta
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je chwilę rózgą lub widelcem. Kolejno wlewamy olej i mleko. Chwilę mieszamy, następnie wsypujemy cukier, mieszamy i wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy aż powstanie jednolite, gęste ciasto.
- połowę ciasta przekładamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto punktowo przy pomocy łyżeczki nakładamy połowę dżemu. Przy pomocy wykałaczki lub widelca rozprowadzamy dżem robiąc ”esy, floresy”.
- Następnie nakładamy i rozprowadzamy pozostałą połowę ciasta i powtarzamy czynności z dżemem.
- Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40-50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
Ekspresowy dżemowiec jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!