Ekspresowy dżemowiec

przed pieczenim

Ekspresowy dżemowiec to idealny przepis na szybkie i proste ciasto do kawy na poobiedni deser. Bez użycia miksera, z tanich i łatwo dostępnych składników które często mamy w swoim domu. Często sięgam po ten przepis gdy nie mam pomysłu na coś słodkiego. Zawsze wychodzi, polecam serdecznie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 gram cukru
  • 200 ml mleka
  • 160 ml oleju roślinnego
  • 400 gram mąki pszennej
  • 10 łyżeczek gęstego dżemu, u mnie domowy dżem winogronowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji ciasta

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je chwilę rózgą lub widelcem. Kolejno wlewamy olej i mleko. Chwilę mieszamy, następnie wsypujemy cukier, mieszamy i wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy aż powstanie jednolite, gęste ciasto.
  • połowę ciasta przekładamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto punktowo przy pomocy łyżeczki nakładamy połowę dżemu. Przy pomocy wykałaczki lub widelca rozprowadzamy dżem robiąc ”esy, floresy”.
  • Następnie nakładamy i rozprowadzamy pozostałą połowę ciasta i powtarzamy czynności z dżemem.
  • Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40-50 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Ekspresowy dżemowiec jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.