Kurczak na patyku z grilla to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Mięso jest soczyste i smakuje wyśmienicie. Idealne na różnego rodzaju biesiadowanie przy grillu. Szaszłyki z kurczaka smakują wysmienicie po prostu podane z ketchupem lub z sałatką.
Składniki:
- ok 600 gram fileta z kurczaka
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- umyte i osuszone filety kroimy w niezbyt grube paski. W misce/pojemniku mieszamy wszystkie składniki na marynatę.
- do marynaty wrzucamy pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się w sosie. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakiem marynaty.
- patyczki do szaszłyka namoczyłam wcześniej w zimnej wodzie aby później nie paliły się na grillu. Następnie paski kurczaka nabijamy na patyki.
- gotowe szaszłyki grillujemy na rumiano ze wszystkich stron.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/283774963_3342245722686554_6077962218613696686_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/281882171_680475143054301_5955362304533807647_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/283458577_419683429726548_6601272342806951925_n.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/g-6.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/282440784_327910246137610_2078240405309802770_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/05/284833782_387674990043542_140207455424603451_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)