Kurczak na patyku z grilla

Kurczak na patyku z grilla to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Mięso jest soczyste i smakuje wyśmienicie. Idealne na różnego rodzaju biesiadowanie przy grillu. Szaszłyki z kurczaka smakują wysmienicie po prostu podane z ketchupem lub z sałatką.

Składniki:

  • ok 600 gram fileta z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  • umyte i osuszone filety kroimy w niezbyt grube paski. W misce/pojemniku mieszamy wszystkie składniki na marynatę.
  • do marynaty wrzucamy pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się w sosie. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakiem marynaty.
  • patyczki do szaszłyka namoczyłam wcześniej w zimnej wodzie aby później nie paliły się na grillu. Następnie paski kurczaka nabijamy na patyki.
  • gotowe szaszłyki grillujemy na rumiano ze wszystkich stron.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.