Kurczak na patyku z grilla to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Mięso jest soczyste i smakuje wyśmienicie. Idealne na różnego rodzaju biesiadowanie przy grillu. Szaszłyki z kurczaka smakują wysmienicie po prostu podane z ketchupem lub z sałatką.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 600 gram fileta z kurczaka
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól oraz pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte i osuszone filety kroimy w niezbyt grube paski. W misce/pojemniku mieszamy wszystkie składniki na marynatę.
- do marynaty wrzucamy pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się w sosie. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakiem marynaty.
- patyczki do szaszłyka namoczyłam wcześniej w zimnej wodzie aby później nie paliły się na grillu. Następnie paski kurczaka nabijamy na patyki.
- gotowe szaszłyki grillujemy na rumiano ze wszystkich stron.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia