Ciasto cytrynowa fantazja

Ciasto cytrynowa fantazja jest lekkie i orzeźwiające. To przepyszne połączenie biszkoptu z kwaskawą masą cytrynową, galaretką i kremową śmietanką. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju Święta czy uroczystości.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka L
  • 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
  • 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Produkty na masę cytrynową:

  • 3 cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • woda
  • 200 gram masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • poncz do nasączenia biszkoptu, u mnie waniliowa kawa cappuccino

Przygotowanie:

  • przygotowanie budyniu cytrynowego: wyciskamy sok z cytryn. Uzupełniamy wodą tak aby łacznie było 2 i 1/2 szklanki. Wodę z sokiem przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszając zagotowujemy. Do miski dodajemy żółtka, wlewamy 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy z mąkami i budyniem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową mieszankę budyniową wlewamy do gotującej się wody z sokiem cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( Ja zawsze wieczorem gotuje budyń i zostawaim na całą noc do ostygnięcia, na drugi dzień rano miksuję masę).
  • Upieczenie Biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłaczamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • w międzyczasie dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
  • upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blasze z wyłożonym papierem. Ja obróciłam swój biszkopt. Nasączamy.
  • przygotowanie masy cytrynowej: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • gotową masę cytrynową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie.
  • na masę cytrynową wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę cytrynową.
  • Przygotowanie masy śmietanowej: pozostałe dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkalnki gorącej wody i odstawaimy do przestudzenia. Gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany.  Do miski wlewamy pół litra schłodzonej śmietany kremówki 30% i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • gdy masa śmietanowa zacznie tężeć wtedy wykładamy i rozprowadzamy ją po stężałej cytrynowej galaretce. Ja wierzch swojego ciasta ozdobiłam wzorkami zrobionymi widelcem.
  • Gotowe ciasto wsatawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

Cytrynową fantazję jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *