Ciasto cytrynowa fantazja jest lekkie i orzeźwiające. To przepyszne połączenie biszkoptu z kwaskawą masą cytrynową, galaretką i kremową śmietanką. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju Święta czy uroczystości.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka L
- 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
- 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Produkty na masę cytrynową:
- 3 cytryny
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie śmietankowe
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- woda
- 200 gram masła
Składniki na masę śmietanową:
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe
- poncz do nasączenia biszkoptu, u mnie waniliowa kawa cappuccino
Przygotowanie:
- przygotowanie budyniu cytrynowego: wyciskamy sok z cytryn. Uzupełniamy wodą tak aby łacznie było 2 i 1/2 szklanki. Wodę z sokiem przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszając zagotowujemy. Do miski dodajemy żółtka, wlewamy 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy z mąkami i budyniem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową mieszankę budyniową wlewamy do gotującej się wody z sokiem cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( Ja zawsze wieczorem gotuje budyń i zostawaim na całą noc do ostygnięcia, na drugi dzień rano miksuję masę).
- Upieczenie Biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłaczamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- w międzyczasie dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blasze z wyłożonym papierem. Ja obróciłam swój biszkopt. Nasączamy.
- przygotowanie masy cytrynowej: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- gotową masę cytrynową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie.
- na masę cytrynową wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę cytrynową.
- Przygotowanie masy śmietanowej: pozostałe dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkalnki gorącej wody i odstawaimy do przestudzenia. Gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany. Do miski wlewamy pół litra schłodzonej śmietany kremówki 30% i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- gdy masa śmietanowa zacznie tężeć wtedy wykładamy i rozprowadzamy ją po stężałej cytrynowej galaretce. Ja wierzch swojego ciasta ozdobiłam wzorkami zrobionymi widelcem.
- Gotowe ciasto wsatawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
Cytrynową fantazję jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!