Galaretkowiec z miski to pyszny, efektowny i prosty w przygotowaniu deser. Tylko 3 składniki!. Idealny na ciepłe dni w sezonie letnim. Mało pracochłonny. Owoce oraz smaki galaretek możemy wybierać dowolnie wg upodobań smakowych :). Jeśli lubisz galaretki i serniki na zimno to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu! :).
Składniki:
- 7 galaretek, u mnie 2 galaretki truskawkowe, 2 galaretki agrestowe, 2 galaretki pomarańczowe i 1 galaretka cytrynowa. Smaki galaretek mogą być dowolne wg upodobania.
- 3 opakowania serka homogenizowanego, każde opakowanie 150 gram, łącznie 450 gram
- dowolne owoce, u mnie dwie garści truskawek i borówek amerykańskich
- kilka biszkoptów na spód,
Przygotowanie:
- Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szkalnki gorącej wody ( szklanka o pojemności 250 ml) i odstawiamy do wystygnięcia.
- w tym czasie myjemy i kroimy truskawki, na pół lub w ćwiartki w zależności od ich wielkości.
- wyższą miskę sałatkową wykładamy szczelnie folią spożywczą. Na spodzie miski wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawaimy do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
- W międzyczasie jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawaimy do przestudzenia.
- Gdy galaretka będzie ostudzona ale nie tężejąca wtedy mieszamy ją z jednym serkiem homogenizowanym. Gotową masę wylewamy na stężałą truskawkową galaretkę i wstawaimy do lodówki.
- kolejno rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w niespełna 2 szklankach gorącej wody i odstawaimy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć na zastygłą masę serową wykładamy borówki i zalewamy galaretką. Wstawaimy do lodówki do stężenia.
- Pozostałe 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawaimy do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie ostudzona ale nie tężejąca wtedy mieszamy ją z dwoma serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylewamy na stężałą agrestową galaretkę. Na samym wierzchu układamy biszkopty spodem do góry , przykrywamy z wierzchu jeszcze folią i wstawaimy do lodówki na całą noc,
- Na drugi dzień z wierzchu ciasta ściądamy folię, przykrywamy dużym talerzem i obracamy do góry nogami. Podnosimy miskę i ściągamy folię.
Zdjęcia
Galaretkowiec z miski jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Czesto korzystam z Twoich przepisow Kasiu.
Mimo,ze wiele rzeczy znam,ale niektore przepisy wrecz mnie zaskakuja .
Tez lubie siedziec w garach i jesli mam chwile wolna,zaraz zaczynam cos nowego wypiekac.
Ogladam ten program z Kanady,a potem ucze gotowania moja wnuczke,ktora tez polknela tego bakcyla.
Serdecznie pozdrawiam