Galaretkowiec z miski

Galaretkowiec z miski to pyszny, efektowny i prosty w przygotowaniu deser. Tylko 3 składniki!. Idealny na ciepłe dni w sezonie letnim. Mało pracochłonny. Owoce oraz smaki galaretek możemy wybierać dowolnie wg upodobań smakowych :). Jeśli lubisz galaretki i serniki na zimno to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu! :).

Składniki:

  • 7 galaretek, u mnie 2 galaretki truskawkowe, 2 galaretki agrestowe, 2 galaretki pomarańczowe i 1 galaretka cytrynowa. Smaki galaretek mogą być dowolne wg upodobania.
  • 3 opakowania serka homogenizowanego, każde opakowanie 150 gram, łącznie 450 gram
  • dowolne owoce, u mnie dwie garści truskawek i borówek amerykańskich
  • kilka biszkoptów na spód,

Przygotowanie:

  • Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szkalnki gorącej wody ( szklanka o pojemności 250 ml) i odstawiamy do wystygnięcia.
  • w tym czasie myjemy i kroimy truskawki, na pół lub w ćwiartki w zależności od ich wielkości.
  • wyższą miskę sałatkową wykładamy szczelnie folią spożywczą. Na spodzie miski wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawaimy do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
  • W międzyczasie jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawaimy do przestudzenia.
  • Gdy galaretka będzie ostudzona ale nie tężejąca wtedy mieszamy ją z jednym serkiem homogenizowanym. Gotową masę wylewamy na stężałą truskawkową galaretkę i wstawaimy do lodówki.
  • kolejno rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w niespełna 2 szklankach gorącej wody i odstawaimy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć na zastygłą masę serową wykładamy borówki i zalewamy galaretką. Wstawaimy do lodówki do stężenia.
  • Pozostałe 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawaimy do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie ostudzona ale nie tężejąca wtedy mieszamy ją z dwoma serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylewamy na stężałą agrestową galaretkę. Na samym wierzchu układamy biszkopty spodem do góry , przykrywamy z wierzchu jeszcze folią i wstawaimy do lodówki na całą noc,
  • Na drugi dzień z wierzchu ciasta ściądamy folię, przykrywamy dużym talerzem i obracamy do góry nogami. Podnosimy miskę i ściągamy folię.

Zdjęcia

Galaretkowiec z miski jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.