Galaretkowiec

Galaretkowiec jest bardzo efektownym deserem, który docenią wszyscy goście. Dzięki temu że nie wymaga pieczenia oraz jest bardzo prosty w przygotowaniu z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Idealny pod sezonowe owoce. Galaretkowiec smakuje o każdej porze roku.

Składniki:

  • 2 duże jogurty greckie, łącznie 800 gramów
  • 2 żółte galaretki
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka zielona
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • ulubione sezonowe owoce

Przygotowanie:

  1. Galaretkę czerwoną, pomarańczową oraz zieloną rozpuszczamy w osobnych miskach dodając po 1 szklance gorącej wody ( szklanka o pojemności 250ml) i dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu przelewamy do pojemników, pozostawiamy je do całkowitego zastygnięcia.
  2. Natomiast 2 opakowania żółtej galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Myjemy i ew kroimy owoce.
  4. Galaretkę czerwoną, pomarańczową oraz zieloną kroimy w kostkę.
  5. Wystudzone galaretki dokładnie mieszamy z 2 opakowaniami jogurtu greckiego.
  6. Do masy dodajemy pokrojoną galaretkę i dokładnie mieszamy.
  7. Tortownice, ja użyłam o średnicy 28 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia,
  8. Tężejącą masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po tortownicy, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  9. W międzyczasie rozpuszczamy 2 dowolne galaretki w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  10. Na zastygłej masie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką
  11. Galaretkowiec odstawiamy do lodówki na całą noc aby dobrze stężało.

Smacznego 😉

Zdjęcia

18 Comments on “Galaretkowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *