Pasta z lubczyku – domowe maggi

Pasta z lubczyku

Pasta z lubczyku to pyszne domowe maggi bez konserwantów. Kilka minut, trzy składniki i możemy cieszyć się naturalną pastą która świetnie sprawdzi się przy doprawianiu różnego rodzaju potraw czy zup. Gotową pastę z lubczyku przechowujemy w lodówce.

Składniki:

  • 120 gram liści lubczyku, ważyłam już po oderwaniu grubych łodyg.
  • 1 pełna łyżka soli
  • 4 łyżki oleju lub oliwy plus ok 2-3 łyżeczki do każdego słoiczka.

Przygotowanie:

  • umyte liście lubczyku odrywamy od grubych łodyg, rozdrabniamy nożem i przekładamy do wysokiego naczynia,
  • do lubczyku dodajemy sól oraz 4 łyżki oliwy/oleju. Całość blendujemy na gładką papkę.
  • tak przygotowaną pastę przekładamy do umytych i wysuszonych malutkich 3-4 słoiczków lub do jednego większego.
  • do każdego słoiczka nalewamy ok 2-3 łyżeczki oleju tak aby minimalnie pokryło wierzch pasty.
  • wycieramy dokładnie ranty słoiczków, zakręcamy. Gotową pastę z lubczyku wstawaimy do lodówki i możemy ją trzymać ok roku czasu.

Zdjęcia

Paste z lubczyku jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

9 Comments on “Pasta z lubczyku – domowe maggi”

    1. Wydaje mi się że można. Wtedy po prostu nie trzeba dawać oleju na wierzch słoiczka :). Pasteryzować też nie za długo 🙂

  1. Witam Kasiu szkoda że prędzej nie dotarłam do Twojego przepisu mój krzak magii mąż ścioł bo z powodu suszy liście zżółkły a szkoda zrobię następnym razem

    1. Ja robiłam tak z koperkiem, wyszedł super dodatek do zup, sosów, dań z mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *