Sernik szachownica to nieco zapomniany klasyk. Pyszny sernik z ciastem murzynkowym. Wilgotny, z domową polewą czekoladową. Po prostu wyśmienity :). Stary sprawdzony przepis.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 125 gram margaryny/masła
- 1 szklanka cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 2 jajka L
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki dżemu, u mnie winogoronowego
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg twarogu dwukrotnie zmielonego, może być gęsty twaróg z wiaderka
- 200 gram masła
- 8 jajek
- 1 – 1,5 szklanka cukru w zależności jak słodkie ciasto chcemy
- 3 budynie śmietankowe
Proporcje na polewę czekoladową:
- 85 gram masła/margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 pełna łyżka kakao
- 3 pełne łyżki cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Upieczenie ciasta kakaowego: miękkie masło/margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy dżem, kakao, sodę oraz mąkę i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm. Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- przygotowanie masy serowej: miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy zmielony wcześniej twaróg. Kolejno misując dodajemy po jednym jajku. Ucieramy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy do połączenia się składników.
- składanie ciasta: ostudzone ciasto murzynkowe wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i kroimy po ukosie na paski o szerokości ok 2 cm.
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy co drugi pasek ciasta. Przestrzenie pomiędzy ciastem napełniamy masą serową przy pomocy łyżki. Następnie w miejce masy serowej układamy pozostałe pozostałe paski ciasta. W wolne przestrzenie wykładamy pozostałą serową masę. Odrobinę masy rozsmarowujemy po całym cieście.
- gotowy sernik wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy godzinę. Po upieczeniu sernik odstawaimy do wystudzenia.
- przygotowanie polewy czekoladowej: Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka. Mieszając przygrzewamy aż tłuszcz rozpuści się i powstanie jednolita polewa. Ciepłą polewę rozprowadzamy po cieście, ja dodatkowo posypałam cukrową posypką.
- Po wystudzeniu ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Sernik Szachownica jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!