Pomidory krojone w słoiku, jak z puszki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Warto mieć w swojej spiżarni na zimę. Świetny dodatek do różnego rodzaju sosów i zup. Bez pasteryzacji. Możemy je zrobić w ilości jakiej potrzebujemy. Jedynie ja stosuję zasadę 1 łyżeczki soli w proporcji do 1 kg pomidorów.
Składniki:
- 7 kg dojrzałych pomidorów, u mnie malinowe
- 7 łyżeczek soli
Przygotowanie:
- pomidory dokładnie myjemy, odrywamy zielone końcówki. Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Do wrzątku partiami wrzucamy pomidory na ok 1 minutę. Po tym czasie przekładamy je do zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania. Po ok 1-2 minutach wyciągamy je z wody, obieramy ze skórki i wykrajamy twardą część ze środka.
- Następnie pomidory kroimy w szóstki lub ósemki w zależności od wielkości pomidorów i przekładamy je do garnka. Solimy, mieszamy i nastawaimy na gaz.
- Mieszając zagotowujemy. Na małym gazie gotujemy ok 5 minut. Pomidorów długo nie gotujemy, zależy nam aby zostały w kawałkach i całkowicie się nie rozpadły.
- W międzyczasie słoiki myjemy i wycieramy do sucha.
- Ja słoiki układałam po 3-4 sztuki na dużym talerzu. Przygrzewałam ok 2 minut w kuchence mikrofalowej. Do gorących słoików nakładamy gorące pomidory. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia. Dzięki przygrzewaniu słoików i przykryciu kocem zwiększamy prawdopodobieństwo że słoiki dobrze się zamkną i nie będziemy musieli ich dodatkowo pasteryzować.
Zdjęcia
Witam,
Najlepsze pomidory na przetwory to lima, skóra jakby się rozpuszczała podczas gotowania, brak środka pomidora – nie trzeba nic wycinać.
W sumie to bardzo fajny pomysł, żeby takie pomidory sobie przygotować, zwłaszcza na zimę, gdy pomidory w sklepach nie mają takiego aromatu i smaku. Takie zawekowane pomidory idealnie nadały by się do jakiegoś sosu lub zupy w zimne grudniowe lub styczniowe dni.