Pomidory krojone w słoiku, jak z puszki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Warto mieć w swojej spiżarni na zimę. Świetny dodatek do różnego rodzaju sosów i zup. Bez pasteryzacji. Możemy je zrobić w ilości jakiej potrzebujemy. Jedynie ja stosuję zasadę 1 łyżeczki soli w proporcji do 1 kg pomidorów.
Składniki:
- 7 kg dojrzałych pomidorów, u mnie malinowe
- 7 łyżeczek soli
Przygotowanie:
- pomidory dokładnie myjemy, odrywamy zielone końcówki. Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Do wrzątku partiami wrzucamy pomidory na ok 1 minutę. Po tym czasie przekładamy je do zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania. Po ok 1-2 minutach wyciągamy je z wody, obieramy ze skórki i wykrajamy twardą część ze środka.
- Następnie pomidory kroimy w szóstki lub ósemki w zależności od wielkości pomidorów i przekładamy je do garnka. Solimy, mieszamy i nastawaimy na gaz.
- Mieszając zagotowujemy. Na małym gazie gotujemy ok 5 minut. Pomidorów długo nie gotujemy, zależy nam aby zostały w kawałkach i całkowicie się nie rozpadły.
- W międzyczasie słoiki myjemy i wycieramy do sucha.
- Ja słoiki układałam po 3-4 sztuki na dużym talerzu. Przygrzewałam ok 2 minut w kuchence mikrofalowej. Do gorących słoików nakładamy gorące pomidory. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia. Dzięki przygrzewaniu słoików i przykryciu kocem zwiększamy prawdopodobieństwo że słoiki dobrze się zamkną i nie będziemy musieli ich dodatkowo pasteryzować.
Zdjęcia
![Dojrzałe pomidory](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/290331131_507104344546162_329817286353924711_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Dojrzałe pomidory](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/291105574_795534368521344_7824164626598589019_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Myjemy pomidory](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/291490654_707105283686390_7857094930910285579_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Myjemy pomidory](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/290877372_1438745729902380_3019838026635438516_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Usuwamy końcówki](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/290553435_1953943104807524_8842877527116550136_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Kroimy na kawałki](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/290526863_568115114922105_5773498648502557006_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Pomidory krojone](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/290345638_1160337417865772_7040077878377447033_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Pomidory krojone](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/07/290575831_608787420410783_4298357757191900204_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Witam,
Najlepsze pomidory na przetwory to lima, skóra jakby się rozpuszczała podczas gotowania, brak środka pomidora – nie trzeba nic wycinać.
W sumie to bardzo fajny pomysł, żeby takie pomidory sobie przygotować, zwłaszcza na zimę, gdy pomidory w sklepach nie mają takiego aromatu i smaku. Takie zawekowane pomidory idealnie nadały by się do jakiegoś sosu lub zupy w zimne grudniowe lub styczniowe dni.