Domowy sos spaghetti w słoikach na zimę. Prosty w przygotowaniu, bez pasteryzacji. Wystarczy podsmażyć mięsko z cebulką i czosnkiem, wymieszać z sosem i ugotowanym makaronem. Pychotka.! Polecam serdecznie dopóki mamy sezon na świeże warzywa.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 4 kg dojżałych pomidorów
- 3 duże papryki
- 750 gram marchewki
- 3 jabłka
- 3 łyżki soli
- 370 ml oleju lub oliwy
- ok 300 gram cukru
- ok 1/2 szkalnki octu
Uwagi:
Cukier jak i ocet dodajemy ilościowo wg smaku, proponuje wsypywać/wlewać stopniowo i próbować do smaku sosu jaki będzie nam odpowiadał.
Ja do sosu nie dodawałam świeżej cebuli ani czosnku w celu dłuższej trwałości weków. Cebulę oraz czosnek bedę dodawać przygotowując danie już po otwarciu słoika.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte pomidory kroimy na mniejsze cząstki pozbywając się twardych środków i wrzucamy do garnka. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki, obrane marchewki oraz paprykę również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużego garnka. Ja swoje warzywa na początek rozłożyłam do dwóch garnków tak aby lepiej mi się mieszało. Gdy warzywa się rozpadły i zmniejszyły swoją objętość wtedy przelałam do jednego garnka.
- garnek z warzywami nastawaimy na gaz i gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu aż będą mięciutkie. Ja gotowałam ok 2 godziny.
- po tym czasie garnek ściągamy z gazu. Całość dokładnie blendujemy. Do zblendowanych warzyw wsypujemy sól, wlewamy olej/oliwę. Doprawaimy cukrem i octem.
- Nastawaimy na gaz, zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 20-30 minut.
- W międzyczasie słoiki i nakrętki myjemy i wycieramy do sucha.
- Ja słoiki układałam po 2-3 sztuki na dużym talerzu. Przygrzewałam 2 minuty w kuchence mikrofalowej. Do gorących słoików nakładamy gorący sos . Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia. Dzięki przygrzewaniu słoików i przykryciu kocem zwiększamy prawdopodobieństwo że słoiki dobrze się zamkną i nie będziemy musieli ich dodatkowo pasteryzować.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na domowy sos spaghetti w słoikach jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Jakich pomidorów?
Jakie Pani ma, :). Ja robiłam z malinowych 🙂
Z takich proporcji wyszło 9 słoików 0,5 litra? Proszę uzupełnić przepis o taką informację. Jest zawsze bardzo przydatna 🙂
z tej proporcji wyjdzie ok 7 słoików. Ja do swojego sosu wlałam za dużo octu i musiałam ratować się dodając dwie puszki pomidorów krojonych i trochę wody 🙂 Dlatego wyszło mi 9 😀
Pomidory ze skórką? Czy obieramy?
ze skórką. Na koniec sos jest blendowany 🙂
Sos jest przepyszny. Wypróbowałam w tym roku i wiem że to będzie mój numer 1 przetworów z pomidorów. Polecam bo warto! Nie jadłam lepszego spaghetti!