Karkówka kebabowa jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Wyśmienite danie na co dzień i od święta. U mnie podana z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.
Składniki:
- plastry karkówki o grubości ok 1 cm, u mnie 8 sztuk
- 3/4 szklanki ketchupu, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 2 większe cebule
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- plastry karkówki z obu stron nacieramy przyprawą do gyrosa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
- do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy ketchup, musztardę i majonez. Mieszamy aż powstanie jednolity sos.
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy plaster karkówki, smarujemy go sosem i wykładamy trochę cebuli. Przykrywamy kolejnym plastrem karkówki, smarujemy sosem i układamy cebulę. Tak powtarzamy do wykończenia składników. Mięso układamy na zakładkę.
- tak przygotowaną karkówkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania najlepiej na całą noc, a minimum na 2-3 godziny. Ja swoją marynowałam całą noc.
- mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 1 godzinę pod przykryciem a następnie ok 20-30 minut bez przykrycia do momentu aż karkówka będzie mięciutka.
- upieczoną karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/10/307998246_2300779080089516_1233436570856402282_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/10/313114792_653338879657862_3630278998828594541_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/10/306831819_493500502824945_8198904145850588677_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Karkówka kebabowa](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/10/312840408_1515824455509155_69430722193572622_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Karkówka kebabowa](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/10/G-5.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Karkówka kebabowa](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/10/313023552_658572742300508_297350168159890235_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
„Karkówka kebabowa” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Witam jaką musztardę Pani dawała?
Sarebską 🙂
Wspaniala karkoweczka. Ja do swojej dodalam odrobinke tabasco. Palce lizac.