Karkówka kebabowa jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Wyśmienite danie na co dzień i od święta. U mnie podana z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.
Składniki:
- plastry karkówki o grubości ok 1 cm, u mnie 8 sztuk
- 3/4 szklanki ketchupu, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 2 większe cebule
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- plastry karkówki z obu stron nacieramy przyprawą do gyrosa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
- do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy ketchup, musztardę i majonez. Mieszamy aż powstanie jednolity sos.
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy plaster karkówki, smarujemy go sosem i wykładamy trochę cebuli. Przykrywamy kolejnym plastrem karkówki, smarujemy sosem i układamy cebulę. Tak powtarzamy do wykończenia składników. Mięso układamy na zakładkę.
- tak przygotowaną karkówkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania najlepiej na całą noc, a minimum na 2-3 godziny. Ja swoją marynowałam całą noc.
- mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 1 godzinę pod przykryciem a następnie ok 20-30 minut bez przykrycia do momentu aż karkówka będzie mięciutka.
- upieczoną karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami
Zdjęcia
„Karkówka kebabowa” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Witam jaką musztardę Pani dawała?
Sarebską 🙂
Wspaniala karkoweczka. Ja do swojej dodalam odrobinke tabasco. Palce lizac.