Karkówka kebabowa

Karkówka kebabowa jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Wyśmienite danie na co dzień i od święta. U mnie podana z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.

Składniki:

  • plastry karkówki o grubości ok 1 cm, u mnie 8 sztuk
  • 3/4 szklanki ketchupu, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 2 większe cebule
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • plastry karkówki z obu stron nacieramy przyprawą do gyrosa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
  • do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy ketchup, musztardę i majonez. Mieszamy aż powstanie jednolity sos.
  • Na dno naczynia żaroodpornego układamy plaster karkówki, smarujemy go sosem i wykładamy trochę cebuli. Przykrywamy kolejnym plastrem karkówki, smarujemy sosem i układamy cebulę. Tak powtarzamy do wykończenia składników. Mięso układamy na zakładkę.
  • tak przygotowaną karkówkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania najlepiej na całą noc, a minimum na 2-3 godziny. Ja swoją marynowałam całą noc.
  • mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 1 godzinę pod przykryciem a następnie ok 20-30 minut bez przykrycia do momentu aż karkówka będzie mięciutka.
  • upieczoną karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami

Zdjęcia

„Karkówka kebabowa” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *