Karmelowe pierniczki bez czekania. Mięciutkie i rozpływające się w ustach. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają leżakowania, możemy je przygotować na ostatnią chwilę. To zdecydowanie moje ulubione pierniczki.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na pierniczki:
- 3,5-4 szklanki mąki pszennej tortowej, szklanka o pojemności 250 ml
- 250 ml mleka
- 100 gram masła/margaryny
- 150 gram cukru
- 1 jajko
- 100 gram miodu
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
- sok z połówki cytryny
- szklanka cukru pudru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do garnka wsypujemy cukier, przygrzewamy go na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż stanie się płynny karmel, gdy nabierze bursztynowego koloru cały czas mieszając rózgą stopniowo, partiami wlewamy gorące mleko, dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja następnie dodajemy masło. Mieszamy wszystko aby ładnie się rozpuściło.
- Garnek ściągamy z gazu, dodajemy miód oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- W misce mieszamy 3,5 szklanki mąki wraz z sodą oczyszczoną,
- Przestudzoną masę karmelową przelewamy do dużej miski, wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy, mieszamy. Następnie do masy przesypujemy mąkę wraz z sodą. Na początku mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki a później zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie,
- Jeśli ciasto bardzo będzie lepiło się do rąk możemy dodać jeszcze ok pół szklanki mąki. Ciasto na pierniczki ma dobrze odchodzić od ręki ale musi zachować miękką, konsystencję aby pierniczki nie wyszły twarde :).
- tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy je na stolnicy delikatnie podsypując mąką wykrawamy dowolne kształty o grubości ok 1 cm,
- ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 12 -13 minut. W zależności od piekarnika
- Po upieczeniu pierniczki odstawiamy do wystudzenia a następnie przy pomocy pędzelka lukrujemy,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na Karmelowe pierniczki bez czekania jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Pierwsze pierniczki w życiu – postawiłam na karmelowe, wyszły super 🙂