Tradycyjny keks. delikatny i mięciutki. Bardzo puszysty, z dużą ilością bakalii i domowym lukrem. Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu. Sprawdzony przepis. Pychotka 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 250 gram margaryny/masła
- opakowanie mieszanki bakalii do keksa 400 gram, 300 gram do ciasta plus 2 łyżki mąki i 100 gram do dekoracji.
- 5 jaj L
- 1,5 szklanki mąki pszennej. szklanka o pojemności 250 gram
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- 300 gram bakalii mieszamy w misce wraz z 2 łyżkami mąki,
- miękką margarynę/masło ucieramy wraz łyżką mleka oraz cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z sodą. Miksując na małych obrotach do połączenia składników.
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę,
- ubite białka przekładamy do masy i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do połączenia się składników,
- kolejno wsypujemy bakalie wraz z mąką i dokładnie mieszamy,
- ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm, może być lekko mniejsza 30 cm, ciasto będzie trochę wyższe,
- Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50-60 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu nasz keks polewamy lukrem, u mnie zrobionym z cukru pudru i odrobiny mleka, dekorujemy bakaliami które polecam lekko posiekać,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia