Krokiety gyros to świetna propozycja na rodzinny obiad lub ciepłą przekąskę. Proste w przygotowaniu. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych krokietów 🙂 . Polecam serdecznie wszystkim wielbicielom krokietów jak i smaku kurczaka w przyprawie gyros.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka mleka
- 1 i1/2 szklanki wody, najlepiej gazowanej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 1 większa podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 200 gram sera żółtego w kawałku
- pół większej czerwonej papryki
- mała puszka kukurydzy 140 gram
- cebula (można pominąć) ja robiłam bez
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
Pozostałe składniki:
- jajka i bułka tarta do panierki
Przygotowanie:
- cebulę, paprykę, ogórki oraz kurczaka kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- na patelnię wlewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej kurczaka. Dodajemy przyprawę do gyrosa, ok 3/4 opakowania i mieszając smażymy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie będziemy smażyć naleśniki,
- do miski/garnka przekładamy wszystkie składniki na naleśniki. Miksujemy krótko aż wszystkie składniki się z sobą połączą i powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawiamy na ok 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki. Z tej proporcji ciasta powinno wyjść ok 10-13 naleśników. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.
- do wystudzonego kurczaka dodajemy odcedzoną kukurydzę, pokrojoną paprykę, ogórki i starty ser. Całość dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik wykładamy i rozprowadzamy ok 2 łyżki farszu a następne zwijamy,
- naleśniki możemy zwinąć jak tradycyjne krokiety lub po prostu zwinąć w rulon i przed panierowaniem przekroić na pół, robimy tak jak lubimy 🙂
- zwinięte naleśniki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Opanierowane krokiety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej stron.
- Gotowe krokiety możemy podać same jak i z surówką, ketchupem czy sosem czosnkowym
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/12/316295075_1515189758950711_2427013443901669486_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/12/316479519_507613801297161_5366653397338762110_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/12/316100311_1860387244300554_2423685897660727685_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/12/316088856_867985794330528_3164842397510450130_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/12/316298196_673468290820537_6062146552336579311_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/12/316298206_860280478311078_7140678779576395410_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)