Tradycyjny keks

Tradycyjny keks. delikatny i mięciutki. Bardzo puszysty, z dużą ilością bakalii i domowym lukrem. Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu. Sprawdzony przepis. Pychotka 🙂

Składniki:

  • 250 gram margaryny/masła
  • opakowanie mieszanki bakalii do keksa 400 gram, 300 gram do ciasta plus 2 łyżki mąki i 100 gram do dekoracji.
  • 5 jaj L
  • 1,5 szklanki mąki pszennej. szklanka o pojemności 250 gram
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • 300 gram bakalii mieszamy w misce wraz z 2 łyżkami mąki,
  • miękką margarynę/masło ucieramy wraz łyżką mleka oraz cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z sodą. Miksując na małych obrotach do połączenia składników.
  • białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę,
  • ubite białka przekładamy do masy i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do połączenia się składników,
  • kolejno wsypujemy bakalie wraz z mąką i dokładnie mieszamy,
  • ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm, może być lekko mniejsza 30 cm, ciasto będzie trochę wyższe,
  • Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50-60 minut do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu nasz keks polewamy lukrem, u mnie zrobionym z cukru pudru i odrobiny mleka, dekorujemy bakaliami które polecam lekko posiekać,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *