Taratuszki to tanie i przepyszne faworki na kefirze. Bardzo prosty przepis z łatwo dostępnych i tanich składników które często mamy w swoich domach. Przepis który sprawdzi się nie tylko w karnawale ale i na co dzień gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego masła/margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3,5 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypania ciasta, szklanka o pojemności 250 ml
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia,
- do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę, jajko, kefir oraz masło.
- zagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota, gdyby ciasto się mocno kleiło możemy dosypać troszkę więcej mąki,
- zagniecione ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczeło,
- po tym czasie stolnicę/blat lekko podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm, trochę grubiej niż na tradycyjne faworki.
- tak rozwałkowane ciasto kroimy w paski, następnie każdy pasek w poprzek kroimy na 2 lub 3 paski. Nacinamy nożykiem na środku każdego paska i przekładamy ciasto przez środek robiąc falbankę jak przy tradycyjnych faworkach,
- na głębszą patelnię wlewamy olej do ok 1/3 jej wysokości. Kolejno na rozgrzany olej kładziemy nasze faworki i smażymy partiami na średnim ogniu do brązowego koloru, następnie delikatnie przekręcamy je na drugą stronę.
- usmażone taratuszki wyciągamy przy pomocy cedzaka z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia