Taratuszki

Taratuszki to tanie i przepyszne faworki na kefirze. Bardzo prosty przepis z łatwo dostępnych i tanich składników które często mamy w swoich domach. Przepis który sprawdzi się nie tylko w karnawale ale i na co dzień gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła/margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3,5 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypania ciasta, szklanka o pojemności 250 ml
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  • rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia,
  • do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę, jajko, kefir oraz masło.
  • zagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota, gdyby ciasto się mocno kleiło możemy dosypać troszkę więcej mąki,
  • zagniecione ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczeło,
  • po tym czasie stolnicę/blat lekko podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm, trochę grubiej niż na tradycyjne faworki.
  • tak rozwałkowane ciasto kroimy w paski, następnie każdy pasek w poprzek kroimy na 2 lub 3 paski. Nacinamy nożykiem na środku każdego paska i przekładamy ciasto przez środek robiąc falbankę jak przy tradycyjnych faworkach,
  • na głębszą patelnię wlewamy olej do ok 1/3 jej wysokości. Kolejno na rozgrzany olej kładziemy nasze faworki i smażymy partiami na średnim ogniu do brązowego koloru, następnie delikatnie przekręcamy je na drugą stronę.
  • usmażone taratuszki wyciągamy przy pomocy cedzaka z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *