Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku to pyszny i prosty pomysł na rodzinny ,wyśmienity obiad. Mięciutka i soczysta. Prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Idealny przepis na co dzień jak i na święta czy różne uroczystości.

Składniki:

  • plastry karkówki, u mnie 8 o wadze ok 1 kg
  • garść pieczarek
  • 2 większe cebule
  • 3-4 większe ogórki kiszone
  • 3-4 płaty papryki marynowanej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • smalec lub olej do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 2/3 szklanki przecieru pomidorowego, szklanka o pojemności 250 ml
  • 2/3 szklanki wody
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • odsączoną z zalewy paprykę i ogórki kroimy w paseczki, umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki/półplasterki. Cebulę kroimy w półplasterki.
  • plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron i posypujemy przyprawami.
  • tak przygotowane plastry karkówki obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu z obu stron,
  • w między czasie przygotowujemy zalewę: do rondla/miski dodajmy wszystkie składniki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
  • Z tej ilości karkówki wyszło mi 3 warstwy. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę karkówki, posypujemy 1/3 pokrojonych warzyw i polewamy 1/3 naszej zalewy. Tak układamy warstwowo do ukończenia składników.
  • Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy pod przykryciem 2h do miękkości.
  • Karkówka po cygańsku najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami, pyzami lub kopytkami

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *