Karkówka po cygańsku to pyszny i prosty pomysł na rodzinny ,wyśmienity obiad. Mięciutka i soczysta. Prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Idealny przepis na co dzień jak i na święta czy różne uroczystości.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- plastry karkówki, u mnie 8 o wadze ok 1 kg
- garść pieczarek
- 2 większe cebule
- 3-4 większe ogórki kiszone
- 3-4 płaty papryki marynowanej
- sól, pieprz, słodka papryka
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- smalec lub olej do smażenia
Składniki na zalewę:
- 2/3 szklanki przecieru pomidorowego, szklanka o pojemności 250 ml
- 2/3 szklanki wody
- 4 większe ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- odsączoną z zalewy paprykę i ogórki kroimy w paseczki, umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki/półplasterki. Cebulę kroimy w półplasterki.
- plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron i posypujemy przyprawami.
- tak przygotowane plastry karkówki obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu z obu stron,
- w między czasie przygotowujemy zalewę: do rondla/miski dodajmy wszystkie składniki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
- Z tej ilości karkówki wyszło mi 3 warstwy. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę karkówki, posypujemy 1/3 pokrojonych warzyw i polewamy 1/3 naszej zalewy. Tak układamy warstwowo do ukończenia składników.
- Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy pod przykryciem 2h do miękkości.
- Karkówka po cygańsku najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami, pyzami lub kopytkami
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia