Wafelkowiec to ekspresowe ciasto bez pieczenia. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się gdy nie mamy czasu czy chęci na coś bardziej skomplikowanego. Batony wafelkowe możemy użyć w dowolnym ulubionym smaku, ja akurat użyłam o smaku toffi.
Składniki:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- ok 300 gram herbatników
- słoik kwaskowatego dżemu, u mnie domowy winogronowy ale może być wiśniowy lub porzeczka
- 6 batonów wafelkowych typu prince polo lub grześki łącznie 300 gram
- cukier puder u mnie 3 łyżki, można dać więcej jeśli wolimy słodszą masę.
- 6 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
- na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm układamy pierwszą warstwę herbatników,
- na herbatnikach rozprowadzamy dżem i przykrywamy drugą warstwą herbatników,
- batony siekamy przy pomocy noża na drobne kawałeczki, ( nie miazgę).
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- do masy śmietanowej dodajemy 2/3 posiekanych wafelków. Dokładnie i krótko mieszamy przy pomocy łyżki a następnie masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po herbatnikach,
- pozostałe wafelki posypujemy po wierzchu ciasta lekko dociskając je w masę.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
Witam czy tej żelatyny to 6 duzych łyżek? Mi wyszło całe opakowanie 50gr(na op pisze ze jest na 1l)
W przepisie jest napisane 6 łyżeczek 🙂