Klopsiki w sosie jabłkowym

Klopsiki w sosie jabłkowym to mój ostatni hit obiadowy. Przepis na to danie odkryłam w starej książce kucharskiej którą znalazłam w domu rodzinnym. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują podane z ugotowanym makaronem.

Składniki:

  • 400-500 gram mięsa mielonego
  • czerstwa bułka namoczona w mleku lub w wodzie
  • 2 duże jabłka
  • 3 większe cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1-1,5 szklanki bulionu/rosołu
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików
  • tłuszcz do smażenia: najlepiej smalec lub masło

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę. Doprawiamy do smaku solą pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy okrągłe klopsiki które obtaczamy w mące.
  • obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w średniej wielkości kostkę. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
  • na głębokiej patelni lub w garnku na tłuszczu podsmażamy klopsiki na rumiano z obu stron. Kolejno dodajemy jabłka i cebulę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Po tym czasie wlewamy gorący bulion/rosół, mieszamy i zagotowujemy.
  • Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i całość dusimy ok 5-10 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • gotowe Klopsiki w sosie jabłkowym podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Klopsiki w sosie jabłkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *