Wytrawne babeczki imprezowe

Wytrawne babeczki idealnie sprawdzą się jako przystawka na różnego rodzaju imprezy/przyjęcia. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niewątpliwie ich zaletą jest to że śmiało możemy przygotować je dzień wcześniej. Możemy sami upiec kruche korpusy lub posłużyć się gotowymi. Składniki do nadziewania babeczek również możemy zmieniać wg swoich upodobań smakowych.

Składniki:

  • ok 15 wytrawnych kruchych korpusów na babeczki. Ja tym razem posłużyłam się kupnymi które są dostępne w większości większych marketów. Jeśli nie będzie tych wytrawnych możemy użyć zwykłych, nie są zbyt słodkie.
  • kawałek sera żółtego, ok 150 gram. U mnie po starciu wyszły 2 garście,
  • kilka plasterków dobrej szynki
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone lub korniszony
  • ok 3-4 łyżki sosu tatarskiego

Przygotowanie:

  • ser ścieramy na małych oczkach tarki i przekładamy do miski. Szynkę oraz ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy szczypiorek.
  • pokrojoną szynkę, ogórki oraz większość szczypiorku przekładamy do miski z serem, solimy i pieprzymy a następnie dokładnie mieszamy z sosem tatarskim.
  • gotowy farsz przy pomocy łyżeczki wykładamy na kruche korpusy babeczek. Po wierzchu posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Schładzamy przed podaniem.
  • jeśli zostawiamy babeczki na noc do lodówki wtedy przekładamy je do pojemników lub owijamy delikatnie folią aby nie zasechł farsz.

Zdjęcia

Przepis na „wytrawne babeczki imprezowe” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *