Jabłkowa delicja to pyszne połączenie sernika gotowanego z jabłkową masą. Ciasto które ostatnio podbiło serca moich domowników. Proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję. Przed podaniem możemy polać je polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 jajka
- 250 gram margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 500 gram sera sernikowego
- 2 jajka
- 100 gram margaryny/masła
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na masę jabłkową:
- 900-1000 gram prażonych jabłek
- 2 pomarańczowe galaretki
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta kruchego:
- do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30 do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 36×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
- Przygotowanie masy serowej: do garnka przekładamy ser, jajka, margarynę/masło oraz cukier. Gotujemy na małym gazie mieszając aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jedolita masa. W mleku rozpuszczamy budyń oraz mąkę. Do gotującej się masy serowej cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewamy mieszankę budyniową. Mieszając zagotowujemy i gotujemy ok 1 min. Masa powinna nam zgęstnieć. Nie przejmujmy się gdy w masie serowej powstaną małe grudki. Podczas jedzenia są one niewyczuwalne :).
- Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód. Po nim rozprowadzamy gorącą masę serową. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając go do masy.
- Przygotowanie masy jabłkowej: do garnka przekładamy prażone jabłka, zagotowujemy i ściągamy z gazu. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Gorącą masę jabłkową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Następnie przykrywamy trzecim kruchym blatem, lekko dociskając.
- Po wystudzeniu ciasto wstawaimy do lodówki i kroimy na drugi dzień. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub wykańczamy polewą czekoladową.
Uwaga:
- Do przygotowania masy jabłkowej możemy użyć gotowych prażonych jabłek ze słoika lub samemu możemy obrać i zasmażyć jabłka. Ważne aby trzymać się gramatury i aby po zasmażeniu była taka ilość jak jest opisana w przepisie.
Zdjęcia
Przepis na ciasto „Jabłkowa delicja” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!