Ciasto kruche z rabarbarem i pianką jest bardzo proste w przygotowaniu. Aromatyczne i chrupiące. Cała blacha zniknie w jeden dzień!. Jeśli chcemy aby nasze ciasto było wyższe możemy użyć troszkę mniejszej blaszki.
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 250 gram margaryny/masła
- 5 żółtek z jaj L
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Pozostałe składniki:
- rabarbar, u mnie 9 sredniej grubości gałązek
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię, większą część ciasta wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie zajmiemy się rabarbarem.
- umyty rabarbar obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Przełożyłam do miski i wymieszałam z mąką. na podpieczony kruchy spód wykładamy rabarbar
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca i cukier się rozpuści. Kolejno wsypujemy budynie, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
- tak przygotowaną pianę wykładamy i rozprowadzamy po rabarbarze.
- Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108473_166768333016872_1798476915438421654_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108036_568399712083114_2533201244636239098_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108875_3480420298895535_6517379081990836666_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108139_970444507324150_8524954345090433472_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108411_543197384653944_6499911873593131906_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108390_922175745553108_3202996085086006029_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto kruche z rabarbarem i pianką](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108413_552201647075012_8775977337723204417_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto kruche z rabarbarem i pianką](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346108037_213779118110409_1243102202169036406_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto kruche z rabarbarem i pianką](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/05/346107898_197423566564749_6912857471646904542_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Przepis na „Ciasto kruche z rabarbarem i pianką” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!