Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką jest bardzo proste w przygotowaniu. Aromatyczne i chrupiące. Cała blacha zniknie w jeden dzień!. Jeśli chcemy aby nasze ciasto było wyższe możemy użyć troszkę mniejszej blaszki.

Składniki na ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 250 gram margaryny/masła
  • 5 żółtek z jaj L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Pozostałe składniki:

  • rabarbar, u mnie 9 sredniej grubości gałązek
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • przygotowanie kruchego ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię, większą część ciasta wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
  • Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie zajmiemy się rabarbarem.
  • umyty rabarbar obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Przełożyłam do miski i wymieszałam z mąką. na podpieczony kruchy spód wykładamy rabarbar
  • białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca i cukier się rozpuści. Kolejno wsypujemy budynie, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
  • tak przygotowaną pianę wykładamy i rozprowadzamy po rabarbarze.
  • Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
  • przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Przepis na „Ciasto kruche z rabarbarem i pianką” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *