Karkówka po Zbójnicku

Karkówka po Zbójnicku to mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w towarzystwie dużej ilości warzyw. Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Idealna na różnego rodzaju imprezy jak i na co dzień. U mnie podawana z tłuczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • karkówka, u mnie 6 plastrów
  • 2 cebule
  • 3 papryki, u mnie czerwona, żółta i zielona,
  • kilka większych pieczarek
  • 3-4 większe ogórki konserwowe, można użyć kiszone
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia, u mnie smalec

Składniki na sos:

  • 2 łyżki musztardy, ja użyłam sarebską
  • 3/4 szklanki wody, szklanka o pojemności 250 ml
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki ulubionego ketchupu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • umytą paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ogórki w półsłupki, pieczarki w paseczki lub większą kostkę.
  • plastry karkówki rozbijamy lekko tłuczkiem z dwóch stron i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
  • w misce dodajemy wszystkie składniki na sos. Mieszamy aż będzie jednolity.
  • na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy plastry karkówki na rumiano z obu stron.
  • na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów karkówki, przykrywamy połową warzyw, na warzywach układamy pozostałą karkówkę. Wykładamy resztę warzyw i polewamy po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem,
  • gotową karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy pod przykryciem ok 2 h do momentu aż mięsko będzie mięciutkie.

Zdjęcia

Karkówka po Zbójnicku jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *