Sernik z rabarbarem to świetna propozycja w sezonie. Warto spróbować póki jeszcze w naszych ogródkach i sklepie jest rabarbar. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy, szybki i prosty w przygotowaniu. Idealny na co dzień i na różne rodzinne imprezy.
Składniki na kruszonkę::
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 6 białek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- Gałązki rabarbaru ok 400 gram
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- umyty i obrany rabarbar kroimy w mniejsze kawałeczki i mieszamy w misce wraz z cukrem, skrobią i cynamonem.
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
- przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- na spód tortownicy, ja użyłam o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
- Na masę serową wykładamy rabarbar lekko dociskając go do masy.
- Po wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
- Ja swój sernik z rabarbarem po wystudzeniu wsadziłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia
Przepis na „Sernik z rabarbarem” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!