Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem to świetna propozycja w sezonie. Warto spróbować póki jeszcze w naszych ogródkach i sklepie jest rabarbar. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy, szybki i prosty w przygotowaniu. Idealny na co dzień i na różne rodzinne imprezy.

Składniki na kruszonkę::

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • Gałązki rabarbaru ok 400 gram
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • umyty i obrany rabarbar kroimy w mniejsze kawałeczki i mieszamy w misce wraz z cukrem, skrobią i cynamonem.
  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
  • przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
  • na spód tortownicy, ja użyłam o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
  • Na masę serową wykładamy rabarbar lekko dociskając go do masy.
  • Po wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
  • Ja swój sernik z rabarbarem po wystudzeniu wsadziłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

Zdjęcia

Przepis na „Sernik z rabarbarem” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *