Ekspresowe ciasto dyniowe

Ekspresowe ciasto dyniowe, dosłownie z kilku składników. Mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Idealne w sezonie na dynie. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto ucierane. Zawsze wychodzi i smakuje wyśmienicie obsypane cukrem pudem, polane lukrem lub polewą.

Składniki:

  • 250 gram upieczonej, zblendowanej dyni
  • 3 duże jaja L
  • 200 gram margaryny/masła
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • do dekoracji ciasta cukier puder, polewa lub lukier

Przygotowanie:

  • upieczoną dynię blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
  • miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem na puch. Do utartego masła cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
  • Kolejno dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem i przyprawami. Mieszamy łyżką do połączenia się składników i powstania gęstego ciasta.
  • gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu wyciągamy z blaszki i dekorujemy posypując cukrem pudem, lukrem lub ulubioną polewą

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

4 Comments on “Ekspresowe ciasto dyniowe”

  1. Zaciekawiła mnie propozycja ciasta z dynią, zwłaszcza że jest to przepis ekspresowy. Cenię sobie prostotę w kuchni i tu jest wszystko to, co potrzebne: minimalizm w liczbie składników i szybkość wykonania. Warto podkreślić, że to ciasto to nie tylko smakowita przekąska, ale również estetyczny element każdej jadalni. Umieszczone na stylowym stole, np. w industrialnym klimacie, z pewnością stanie się prawdziwą ozdobą wnętrza. Odnośnie składników, to ciekawym pomysłem mogłoby być dodanie do tego ciasta orzechów, które wspaniale komponują się z dynią. Orzechy włoskie byłyby tu idealne, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Mogą również wpłynąć na konsystencję ciasta, dodając mu pewnej struktury. Jeśli jesteśmy fanami kuchni skandynawskiej, można też pokusić się o dodatek kardamonu zamiast cynamonu dla zróżnicowania aromatu. Niewątpliwie, to ciasto może stać się nie tylko pyszną przekąską, ale także inspiracją do kreatywnego spędzenia czasu w kuchni i ozdobą każdej domowej jadalni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *