Ekspresowe ciasto dyniowe

Ekspresowe ciasto dyniowe, dosłownie z kilku składników. Mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Idealne w sezonie na dynie. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto ucierane. Zawsze wychodzi i smakuje wyśmienicie obsypane cukrem pudem, polane lukrem lub polewą.

Składniki:

  • 250 gram upieczonej, zblendowanej dyni
  • 3 duże jaja L
  • 200 gram margaryny/masła
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • do dekoracji ciasta cukier puder, polewa lub lukier

Przygotowanie:

  • upieczoną dynię blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
  • miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem na puch. Do utartego masła cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
  • Kolejno dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem i przyprawami. Mieszamy łyżką do połączenia się składników i powstania gęstego ciasta.
  • gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu wyciągamy z blaszki i dekorujemy posypując cukrem pudem, lukrem lub ulubioną polewą

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ekspresowe ciasto dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *