Ekspresowe ciasto dyniowe, dosłownie z kilku składników. Mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Idealne w sezonie na dynie. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto ucierane. Zawsze wychodzi i smakuje wyśmienicie obsypane cukrem pudem, polane lukrem lub polewą.
Składniki:
- 250 gram upieczonej, zblendowanej dyni
- 3 duże jaja L
- 200 gram margaryny/masła
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- do dekoracji ciasta cukier puder, polewa lub lukier
Przygotowanie:
- upieczoną dynię blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
- miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem na puch. Do utartego masła cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
- Kolejno dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy do połączenia składników.
- Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem i przyprawami. Mieszamy łyżką do połączenia się składników i powstania gęstego ciasta.
- gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu wyciągamy z blaszki i dekorujemy posypując cukrem pudem, lukrem lub ulubioną polewą
Zdjęcia
Uwielbiam takie szybkie przepisy! Ciasto wygląda bardzo apetycznie, wypróbuje przepis w weekend 🙂
Zaciekawiła mnie propozycja ciasta z dynią, zwłaszcza że jest to przepis ekspresowy. Cenię sobie prostotę w kuchni i tu jest wszystko to, co potrzebne: minimalizm w liczbie składników i szybkość wykonania. Warto podkreślić, że to ciasto to nie tylko smakowita przekąska, ale również estetyczny element każdej jadalni. Umieszczone na stylowym stole, np. w industrialnym klimacie, z pewnością stanie się prawdziwą ozdobą wnętrza. Odnośnie składników, to ciekawym pomysłem mogłoby być dodanie do tego ciasta orzechów, które wspaniale komponują się z dynią. Orzechy włoskie byłyby tu idealne, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Mogą również wpłynąć na konsystencję ciasta, dodając mu pewnej struktury. Jeśli jesteśmy fanami kuchni skandynawskiej, można też pokusić się o dodatek kardamonu zamiast cynamonu dla zróżnicowania aromatu. Niewątpliwie, to ciasto może stać się nie tylko pyszną przekąską, ale także inspiracją do kreatywnego spędzenia czasu w kuchni i ozdobą każdej domowej jadalni.
Jaki wymiar keksowki?
34×13 cm 🙂