Pasta jajeczna z tuńczykiem-idealna na kanapki. Szybka i prosta w przygotowaniu, dosłownie z kilku składników. To zdecydowanie moja ulubiona pasta na kanapki, uwielbiana przez dorosłych jak i dzieci. Bardzo często gości na moim stole.
Składniki:
- 5-6 dużych jaj ugotowanych na twardo
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 gram sera żółtego w kawałku
- cebula dymka ze szczypiorkiem lub sam szczypiorek
- 2-3 łyżki majonezu
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- ugotowane, obrane jajka ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem w misce. Ja wybrałam opcje drugą.
- cebulę kroimy w drobną kostkę, cienko kroimy szczypiorek. Ser trzemy na drobnych oczkach tarki.
- do miski z rozgniecionymi/startymi jajkami dodajemy odsączony i rozdrobniony tuńczyk z puszki, starty ser, szczypiorek z cebulką oraz majonez. Całość solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- gotową pastę przekładamy do pojemnika/miski i trzymamy w lodówce pod przykryciem.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/08/370497333_656769056406998_2706914464855378156_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/08/370499967_1216286079040660_7070356998525474540_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/08/370505662_591728556256804_4411661192763510474_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)