Pieczeń rzymska to świetna propozycja na pyszny rodzinny obiad. Wyśmienicie smakuje podana z sosem chrzanowym lub musztardowym. Możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno do chleba. U mnie podana na obiad z sosem musztardowym w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki podbiła podniebienia wszystkich gości. Bardzo prosta w przygotowaniu.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1200-1300 gram mięsa mielonego, u mnie z łopatki
- 2 średnie jajka
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 bez czubka łyżki majeranku
- 1 łyżkę musztardy
- 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki
- sól oraz pieprz
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek.
- do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z kaszą manną , musztardą oraz sosem sojowym.
- Całość dokładnie wyrabiamy.
- Formę keksową, ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm smarujemy smalcem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Połowę masy mięsnej wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po blaszce.
- Na środku przy pomocy łyżki robimy lekkie wgłębienie w mięsie. Następnie w rzędzie obok siebie układamy ugotowane jajka.
- Całość przykrywamy i ugniatamy resztą mięsa. Z wierzchu możemy cienko posmarować musztardą.
- Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez ok 1,5 h.
Uwagi:
- Jeśli podajemy mięso na ciepło tak jak ja to polecam kroić na grubsze plastry, cieńsze mogą się rozpadać. Jeśli pieczeń podajemy na zimno wtedy jest bardziej zbita i lepiej się ją kroi
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia