Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to świetna propozycja na pyszny rodzinny obiad. Wyśmienicie smakuje podana z sosem chrzanowym lub musztardowym. Możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno do chleba. U mnie podana na obiad z sosem musztardowym w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki podbiła podniebienia wszystkich gości. Bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1200-1300 gram mięsa mielonego, u mnie z łopatki
  • 2 średnie jajka
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 bez czubka łyżki majeranku
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki
  • sól oraz pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek.
  • do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z kaszą manną , musztardą oraz sosem sojowym.
  • Całość dokładnie wyrabiamy.
  • Formę keksową, ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm smarujemy smalcem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Połowę masy mięsnej wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po blaszce.
  • Na środku przy pomocy łyżki robimy lekkie wgłębienie w mięsie. Następnie w rzędzie obok siebie układamy ugotowane jajka.
  • Całość przykrywamy i ugniatamy resztą mięsa. Z wierzchu możemy cienko posmarować musztardą.
  • Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez ok 1,5 h.

Uwagi:

  • Jeśli podajemy mięso na ciepło tak jak ja to polecam kroić na grubsze plastry, cieńsze mogą się rozpadać. Jeśli pieczeń podajemy na zimno wtedy jest bardziej zbita i lepiej się ją kroi

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *