Bananowa delicja to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Pięknie się prezentuje na talerzu i znakomicie smakuje. Idealne na każdą porę roku. Krakersy możemy zamienić na herbatniki wg upodobania. Bananowa delicja to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia.
Składniki na masę budyniową:
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 150 gram masła
Składniki na masę śmietankową:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki cytrynowe lub bananowe, każda o masie 72 gram.
Pozostałe składniki :
- 6-7 bananów
- 2 galaretki cytrynowe lub bananowe
- ok 200 gram krakersów , kilka sztuk więcej niż w jednym opakowaniu.
- opcjonalnie trochę soku wyciśniętego z cytryny do skropienia bananów aby nie ściemniały.
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- w międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, szklanka o pojemności 250 ml. Odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowanie masy budyniowej: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm układamy pierwszą warstwę krakersów,
- na krakersy wykładamy i równomiernie rozprowadzamy masę budyniową, przykrywamy drugą warstwą krakersów.
- banany obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny. Banany układamy na krakersach i zalewamy tężejącą galaretką.
- w międzyczasie pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, szklanka o pojemności 250 ml.
- Przygotowanie masy śmietanowej:
- gdy galaretka przestygnie, dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy zimną ale płynną galaretkę i miksujemy do powstania jednolitej masy.
- tężejącą masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy bo galaretce z bananami.
- gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia. Kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/370237175_1387962238498769_7058733743091826035_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/387525112_342685151659827_3385016561344430174_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/368334745_3156496054658518_7088211872887617214_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/370248532_630216185982860_729467170035920067_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/385391491_1521160305297996_1456911870541895211_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/g-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/387336789_243006432087228_8169412240203239347_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/10/387471881_848790250087303_3809995057881377304_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)