Bananowa delicja

Bananowa delicja to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Pięknie się prezentuje na talerzu i znakomicie smakuje. Idealne na każdą porę roku. Krakersy możemy zamienić na herbatniki wg upodobania. Bananowa delicja to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 150 gram masła

Składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe lub bananowe, każda o masie 72 gram.

Pozostałe składniki :

  • 6-7 bananów
  • 2 galaretki cytrynowe lub bananowe
  • ok 200 gram krakersów , kilka sztuk więcej niż w jednym opakowaniu.
  • opcjonalnie trochę soku wyciśniętego z cytryny do skropienia bananów aby nie ściemniały.

Przygotowanie:

  • Przygotowanie budyniu: 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • w międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, szklanka o pojemności 250 ml. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowanie masy budyniowej: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm układamy pierwszą warstwę krakersów,
  • na krakersy wykładamy i równomiernie rozprowadzamy masę budyniową, przykrywamy drugą warstwą krakersów.
  • banany obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny. Banany układamy na krakersach i zalewamy tężejącą galaretką.
  • w międzyczasie pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, szklanka o pojemności 250 ml.
  • Przygotowanie masy śmietanowej:
  • gdy galaretka przestygnie, dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy zimną ale płynną galaretkę i miksujemy do powstania jednolitej masy.
  • tężejącą masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy bo galaretce z bananami.
  • gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia. Kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *