Drożdżowe ciasto dyniowe z korzenną kruszonką jest niezwykle puszyste i aromatyczne. Idealne w sezonie jak i zawsze kiedy mamy zapas mrożonej pieczonej dyni :). Bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne do jesiennej kawki czy herbaty.
Składniki na ciasto drożdżowe :
- 30 gram świeżych drożdży
- 1 duże jajko rozmiar L
- ok 180 gram upieczonej i zblendowanej dyni
- 3 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 50 gram masła
Składniki na korzenną kruszonkę:
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia.
- Rozpuszczamy masło i odstawiamy do schłodzenia.
- Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, wbijamy jajko i dodajemy wystudzone pure z dyni. Wlewamy zaczyn z drożdży, masło i wyrabiamy ciasto. Ja swoje ciasto wyrabiałam w robocie planetarnym. wyrobione ciasto ma mieć lepką konsystencję.
- wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia,
- w międzyczasie robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy z przyprawami, następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- po tym czasie ciasto przekładamy do blaszki keksowej o wymiarach 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min aż ciasto podrośnie.
- Gotową kruszonką obsypujemy ciasto lekko ją dociskając.
- Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka
Zdjęcia
Właśnie podobnego przepisu szukałem. Muszę coś zrobić ze swoimi dyniami, żeby się nie zmarnowały. Dziękuję za ten przepis.