Sernik piernikowy z powidłami i cynamonem

Sernik piernikowy z powidłami jest pyszny, z korzenną, cynamonową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie.

Składniki na piernikowy kruchy spód :

  • 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram margaryny lub masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyzeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • kilka łyżeczek ulubionych powideł śliwkowych
  • cukier puder, polewa czekoladowa lub trochę kajmaku u mnie kakaowy do dekoracji wierzchu ciasta.
  • opcjonalnie posypka cukrowa

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdrobnioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy aż powstanie sypka kruszonka.
  • przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż powstanie jednolita masa.
  • na spód tortownicy o .średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
  • na masie serowej przy pomocy łyżeczki robimy kleksy z powideł
  • Na wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
  • wystudzone ciasto posmarowałam po wierzchu połową masy kajmakowej kakaowej
  • ja swój sernik z powidłami po wystudzeniu wsadziłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Sernik piernikowy z powidłami i cynamonem”

  1. Fajne zdjęcia, szukam przepisu dla żony na Święta, żeby tym razem na stole pojawiło się coś innego i ten sernik wydaje się idealnym wyborem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *