Sernik piernikowy z powidłami jest pyszny, z korzenną, cynamonową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie.
Składniki na piernikowy kruchy spód :
- 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 200 gram margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyzeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 6 białek
- 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- kilka łyżeczek ulubionych powideł śliwkowych
- cukier puder, polewa czekoladowa lub trochę kajmaku u mnie kakaowy do dekoracji wierzchu ciasta.
- opcjonalnie posypka cukrowa
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdrobnioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy aż powstanie sypka kruszonka.
- przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- na spód tortownicy o .średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
- na masie serowej przy pomocy łyżeczki robimy kleksy z powideł
- Na wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
- wystudzone ciasto posmarowałam po wierzchu połową masy kajmakowej kakaowej
- ja swój sernik z powidłami po wystudzeniu wsadziłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398414685_988587932202287_5289021075558651187_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/368681984_868491754986161_3150614872061714389_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/368676978_1340962029880109_1158886548493658012_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398356752_903627721164647_5529389110054510952_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398298537_1039906447277132_5431709885140606700_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398276664_647339144260020_4649861909883712332_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/370235617_2571097893058302_1444141829163780350_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/368783668_306473078974513_7281736668859835291_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398351084_24114975594817513_4411383835025747784_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Fajne zdjęcia, szukam przepisu dla żony na Święta, żeby tym razem na stole pojawiło się coś innego i ten sernik wydaje się idealnym wyborem.