Pieczona karkówka w coli

Pieczona karkówka w coli to smaczny pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Bardzo banalna w przygotowaniu, dosłownie z kilku łatwo dostępnych składników które często posiadamy w domu. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad jak i okazjonalny/odświętny obiad.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3-4 cebule
  • 2/3 szklanki coli, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka ulubionego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek
  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Karczek kroimy w plastry. Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron i posypujemy przyprawami.
  • obraną cebulę kroimy w półplasterki. Do miski przekładamy ketchup, colę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zalewa.
  • na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy plastry karkówki na rumiano z obu stron.
  • W zależności od ilości mięsa i wielkości naczynia żaroodpornego będziemy układać 2 lub 3 warstwy.
  • Na dno naczynia wykładamy trochę cebuli, następnie układam plastry karkówki, polewamy częścią sosu, połową lub mniej w zależności od ilości warstw. Dalej sypiemy cebulę i powtarzamy kolejność z mięsem i sosem aż do ich wykończenia.
  • gotową karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy pod przykryciem ok 2 h do momentu aż mięsko będzie mięciutkie.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *