Pieczona karkówka w coli to smaczny pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Bardzo banalna w przygotowaniu, dosłownie z kilku łatwo dostępnych składników które często posiadamy w domu. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad jak i okazjonalny/odświętny obiad.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3-4 cebule
- 2/3 szklanki coli, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka ulubionego ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
- Karczek kroimy w plastry. Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron i posypujemy przyprawami.
- obraną cebulę kroimy w półplasterki. Do miski przekładamy ketchup, colę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zalewa.
- na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy plastry karkówki na rumiano z obu stron.
- W zależności od ilości mięsa i wielkości naczynia żaroodpornego będziemy układać 2 lub 3 warstwy.
- Na dno naczynia wykładamy trochę cebuli, następnie układam plastry karkówki, polewamy częścią sosu, połową lub mniej w zależności od ilości warstw. Dalej sypiemy cebulę i powtarzamy kolejność z mięsem i sosem aż do ich wykończenia.
- gotową karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy pod przykryciem ok 2 h do momentu aż mięsko będzie mięciutkie.
Zdjęcia