Gwiazda makowa

Gwiazda makowa jest przepyszna i prosta w przygotowaniu. Efektownie się prezentuje. Idealnie komponuje się smakowo z cytrynowym lub pomarańczowym lukrem. Świetna propozycja na ciasto makowe w sezonie zimowo-świątecznym.

Składniki na gwiazdę:

  • 500 gram mąki pszennej, ja użyłam tortowej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 3/4 puszki masy makowej
  • 2 jajka L
  • 50 gram masła/margaryny
  • 50 gram cukru
  • 180 ml mleka

Pozostałe składniki:

  • 1 małe jajko do posmarowania ciasta
  • na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru trochę soku z wyciśniętej pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie:

  • do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie. Do wgłębienia wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
  • po tym czasie wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki zaczną się z sobą łączyć dodajemy przestudzone masło/margarynę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gdyby za bardzo się kleiło podsypujemy więcej mąki.
  • wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski przez chwile na stolnicy/blacie lekko oprószonym mąką chwilę zagniatamy.
  • gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 24/25 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Po Cieście rozsmarowujemy 1/3 masy makowej zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu.
  • Następnie rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i nakładamy go na pierwszy lekko dociskając. Smarujemy połową pozostałej masy i przykrywamy 3 rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Smarujemy pozostałą masą i przykrywamy rozwałkowaną ostatnią częścią ciasta. Całość delikatnie dociskamy.
  • Na środek koła przykładam szklankę, lekko odbijam aby dobrze widzieć środek. Kolejno od kółka zaczynamy dzielić na części. Ja najpierw podzieliłam na 4, poźniej na 8 i na 16.
  • Następnie bierzemy po 2 boki ciast. Jeden wywijamy 3-4 razy w prawo a drugi w lewo. Łączymy z sobą końcówki sklejając. W ten sposób powstanie nam gwiazda.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 30 minut aż pięknie się zrumieni.
  • Po przestudzeniu polewamy lukrem, u mnie pomarańczowym.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

4 Comments on “Gwiazda makowa”

    1. Powiem szczeże że u mnie w przeciągu 1 dnia została zjedzona :).
      To jest ciasto deożdżowe więc najlepsze jest w dniu zrobienia lub dzień wcześniej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *