Orzechowiec z masą budyniową

Orzechowiec z masą budyniową to jedno z lepszych ciast które ostatnio robiłam. Bardzo orzechowe, kremowe i aromatyczne. Proste w przygotowaniu, idealne na święta czy różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Pięknie się prezentuje na talerzu i dobrze się je kroi. A co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie.

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 400 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 200 gram zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 3 jaja L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1200 ml mleka
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 200 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru lub więcej w zależności jak słodką masę chcemy

dodatkowo:

  • pół puszki masy kajmakowej, u mnie o smaku kakaowym
  • 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich do dekoracji ciasta

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta orzechowego: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Do masy jajecznej cały czas miksując powoli dodajemy mleko i olej. Następnie wsypujemy drobno zmielone orzechy włoskie i miksujemy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
  • gotowe ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 36×24 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • upieczony placek wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i przekrawamy na pół. Jedną połówkę wraz z papierem ponownie umieszczamy w blaszce.
  • przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 1 l mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
  • Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
  • podgrzewamy pół puszki kajmaku, u mnie kakaowego i rozsmarowujemy po wierzchu ciasta, na koniec posypujemy drobno posiekanymi orzechami lekko dociskając je do kajmaku.
  • po wystudzeniu ciasto wstawiłam do lodówki i kroiłam je na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Orzechowiec z masą budyniową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *