Orzechowiec z masą budyniową to jedno z lepszych ciast które ostatnio robiłam. Bardzo orzechowe, kremowe i aromatyczne. Proste w przygotowaniu, idealne na święta czy różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Pięknie się prezentuje na talerzu i dobrze się je kroi. A co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 400 ml mleka
- 150 ml oleju
- 200 gram zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 jaja L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1200 ml mleka
- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 200 gram masła
- 1/2 szklanki cukru lub więcej w zależności jak słodką masę chcemy
dodatkowo:
- pół puszki masy kajmakowej, u mnie o smaku kakaowym
- 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich do dekoracji ciasta
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta orzechowego: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Do masy jajecznej cały czas miksując powoli dodajemy mleko i olej. Następnie wsypujemy drobno zmielone orzechy włoskie i miksujemy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 36×24 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- upieczony placek wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i przekrawamy na pół. Jedną połówkę wraz z papierem ponownie umieszczamy w blaszce.
- przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 1 l mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
- Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
- podgrzewamy pół puszki kajmaku, u mnie kakaowego i rozsmarowujemy po wierzchu ciasta, na koniec posypujemy drobno posiekanymi orzechami lekko dociskając je do kajmaku.
- po wystudzeniu ciasto wstawiłam do lodówki i kroiłam je na drugi dzień.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/396174979_7017512924992259_4296474197760120862_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/367951373_309863938483829_2396775569010635092_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/385559725_24143204551960888_7665666526904425061_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398519754_871518444353183_3653878938576730171_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/385544808_285967994419236_7937981690409980232_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/377152544_288378864166699_8719901455376446792_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398280831_318939467536714_5070509459208720722_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/g-3.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/11/398233717_1740746096441964_1110100918880166099_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Bardzo dobry przepis