Ekspresowe ciasto z kisielem, idealne do kawy czy na wizytę niezapowiedzianych gości. Proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. Smak możemy użyć dowolny, wg upodobań smakowych.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 180 gram mąki pszennej, ja użyłam tortowej
- 160 gram kisielu o dowolnym smaku bez cukru, u mnie smak wiśniowy. 3-4 torebki w zależności od gramatury
- 200 gram margaryny lub masła
- 5 jajek rozmiar M
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder, lukier lub dowolna polewa do dekoracji ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- masło/margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia,
- w misce mieszamy mąkę wraz z kisielem oraz proszkiem do pieczenia,
- jajka wraz z cukrem ubijamy na puch aż podwoją swoją objętość, następnie cały czas miksując powolnym strumieniem wlewamy wystudzoną margarynę/masło.
- Na koniec wsypujemy mąkę wraz z kisielem i proszkiem do pieczenia, Miksujemy krótko do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do blaszki keksowej o wymiarach 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut do momentu suchego patyczka aż aż się ładnie zrumieni.
- po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą lub lukrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia