Truskawkowa chmurka-szybsza wersja

Truskawkowa chmurka- szybsza wersja to idealne ciasto w sezonie owocowym. Pyszne i proste w przygotowaniu. Bardzo efektowne, jedno z moich ulubionych. Tym razem postawiłam na gotowe bezy więc jest to ciasto idealne dla leniwców :). Białka z ciasta kruchego zabezpieczyłam i wykorzystam do innych wypieków.

Składniki na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 gram
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany gdyby ciasto źle się zagniatało

Pozostałe składniki:

  • truskawki ok 500-600 gram
  • 3 galaretki truskakwkowe
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie bezików

Przygotowanie:

  • Przygotowanie kruchego ciasta : do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki do ciasta i wyrabiamy, następnie wkładamy do lodówki na ok godzinę, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładne się zarumieni, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • w międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 kubkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia,
  • umyte i odszypułkowane truskawki kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do wystudzonej galaretki, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć.
  • tężejącą galaretkę z truskawkami wykładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • do miski przekładamy dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po stężałej galaretce. Na wierzch ciasta rozkruszamy gotowe beziki.
  • ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *