Ciasto Kryształek bez pieczenia. Przepyszne, banalnie proste z dosłownie kilku składników. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Idealne na każdą porę roku i przeróżne okazje.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 przeźroczyste galaretki
- ok 300 gram herbatników
- 4 różne opakowania galaretki, u mnie borówkowa, pomarańczowa, truskawkowa, agrestowa
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Każdą z czterech kolorowych galaretek rozpuściłam w jednym kubku gorącej wody o pojemności 300 ml, następnie przelałam do prostokątnego pudełka i zostawiłam do całkowitego stężenia.
- przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, szklanka o pojemności 250 ml. Zostawiamy do przestudzenia.
- stężałe kolorowe galaretki kroimy w kostkę i mieszamy razem w misce.
- blachę, ja użyłam o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spód układamy pierwszą warstwę herbatników,
- dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale nie tężejącą galaretkę. Króciutko miksujemy do połączenia składników.
- Do miski ze śmietaną dodajemy pokrojone galaretki i dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką.
- gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy.
- Przykrywamy drugą warstwą herbatników dociskając je dobrze do masy.
- ciasto wstawiamy do lodówki na noc i kroimy na drugi dzień aż herbatniki zmiękną a ciasto dobrze stężeje
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia