Ciasto Kryształek bez pieczenia

Ciasto Kryształek bez pieczenia. Przepyszne, banalnie proste z dosłownie kilku składników. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Idealne na każdą porę roku i przeróżne okazje.

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 przeźroczyste galaretki
  • ok 300 gram herbatników
  • 4 różne opakowania galaretki, u mnie borówkowa, pomarańczowa, truskawkowa, agrestowa

Przygotowanie:

  • Każdą z czterech kolorowych galaretek rozpuściłam w jednym kubku gorącej wody o pojemności 300 ml, następnie przelałam do prostokątnego pudełka i zostawiłam do całkowitego stężenia.
  • przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, szklanka o pojemności 250 ml. Zostawiamy do przestudzenia.
  • stężałe kolorowe galaretki kroimy w kostkę i mieszamy razem w misce.
  • blachę, ja użyłam o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spód układamy pierwszą warstwę herbatników,
  • dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale nie tężejącą galaretkę. Króciutko miksujemy do połączenia składników.
  • Do miski ze śmietaną dodajemy pokrojone galaretki i dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką.
  • gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy.
  • Przykrywamy drugą warstwą herbatników dociskając je dobrze do masy.
  • ciasto wstawiamy do lodówki na noc i kroimy na drugi dzień aż herbatniki zmiękną a ciasto dobrze stężeje

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *