Ogórki w zalewie pomidorowej

Ogórki w zalewie pomidorowej to pyszny dodatek do dań obiadowych czy do kanapek. Bardzo proste w przygotowaniu. W tym roku nie mogło ich zabraknąć zimą w mojej spiżarni.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 6-7dużych cebul
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 380 gram koncentratu pomidorowego, u mnie dwa słoiczki każdy o pojemności 190 gram
  • 2 szklanki oleju

Przygotowanie:

  • Umyte ogórki obieramy i odstawiamy na 15 min. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w półplasterki.
  • obrane ogórki kroimy w ok 1 cm talarki i przekładamy do dużej miski/garnka. Mieszamy z Cebulą, solimy, mieszamy i odstawiamy na ok 2 i poł godziny aż ogórki puszczą soki. Jeśli nie możemy zmieścić w jedną miskę możemy rozłożyć na dwie po połowie.
  • ogórki z cebulą odsączamy z wody, przekładamy do miski a pozostałą wodę wylewamy.
  • W garnku/misce mieszamy ocet z cukrem aż się rozpuści, następnie dodajemy olej i koncentrat pomidorowy. Wlewamy do ogórków i całość dokładnie mieszamy.
  • Do umytych słoików przekładamy ogórki z cebulą, na koniec dopełniamy zalewą zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu. Szczelnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy.
  • ja swoje ogórki pasteryzowałam w garnku z wodą 10 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *