Ogórki w zalewie pomidorowej to pyszny dodatek do dań obiadowych czy do kanapek. Bardzo proste w przygotowaniu. W tym roku nie mogło ich zabraknąć zimą w mojej spiżarni.
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 6-7dużych cebul
- 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 380 gram koncentratu pomidorowego, u mnie dwa słoiczki każdy o pojemności 190 gram
- 2 szklanki oleju
Przygotowanie:
- Umyte ogórki obieramy i odstawiamy na 15 min. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w półplasterki.
- obrane ogórki kroimy w ok 1 cm talarki i przekładamy do dużej miski/garnka. Mieszamy z Cebulą, solimy, mieszamy i odstawiamy na ok 2 i poł godziny aż ogórki puszczą soki. Jeśli nie możemy zmieścić w jedną miskę możemy rozłożyć na dwie po połowie.
- ogórki z cebulą odsączamy z wody, przekładamy do miski a pozostałą wodę wylewamy.
- W garnku/misce mieszamy ocet z cukrem aż się rozpuści, następnie dodajemy olej i koncentrat pomidorowy. Wlewamy do ogórków i całość dokładnie mieszamy.
- Do umytych słoików przekładamy ogórki z cebulą, na koniec dopełniamy zalewą zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu. Szczelnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy.
- ja swoje ogórki pasteryzowałam w garnku z wodą 10 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia