Dyniowy przekładaniec to ciasto puszyste, lekkie i wilgotne. Po prostu przepyszne. Z lekko korzenną nutą. Idealne na poobiedni deser, na co dzień i od święta. Wyśmienicie smakuje w sezonie jesienno-zimowym kiedy jest czas na dynię. Niewątpliwym ułatwieniem jest fakt że nie trzeba piec dyni co skraca czas jego przygotowania. Serdecznie polecam :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto dyniowe:
- 4 duże jajka L lub 5 małych M
- 2 bez czubka szklanki drobno startej dyni na drobnych oczkach tarki , szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
- jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy startą dynię i miksujemy do połączenia się składników.
- ciasto przelewamy do blaszki, ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzone ciasto wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół. Jedną połowę umieszczamy ponownie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki skrajamy trochę okruszków do miski które posłużą do posypania wierzchu ciasta.
- Przygotowanie masy: Galaretki rozpuszczamy w jednym kubku gorącej wody pojemość 300 ml. Odstawiamy do przestudzenia.
- Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone i ubijamy na sztywno, cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale nie tężejącą galaretkę. Króciutko miksujemy do połączenia składników.
- na dyniowy spód wykładamy połowę masy śmietanowej i równomiernie rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą masę i posypujemy okruszkami z ciasta które lekko dociskamy do masy.
- gotowy dyniowy przekładaniec wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia