Ciasteczka Orzechowe Księżyce

Ciasteczka Orzechowe Księżyce są niezwykle kruche od razu po upieczeniu i wyśmienite w smaku. Bardzo proste w przygotowaniu, z kilku składników. Idealne w sezonie jesienno-zimowym. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciasteczek, gwarantuje że zasmakują każdemu kto jest fanem orzechowych wypieków.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 180 gram cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciasteczek po upieczeniu
  • 180 gram zmielonych orzechów włoskich
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  • orzechy mielimy na drobno. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy. Ciasto można wyrabiać w robocie lub ręcznie.
  • gotowe ciasto przekładamy do oprószoną mąką stolnicę i odrywamy kulki ok 30 gramowe. Wałkujemy w dłoniach i formujemy półksiężyce.
  • ciasteczka przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, z tej proporcji składników wyszły mi dwie blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 15 minut aż lekko zaczną się rumienić.
  • upieczone Ciasteczka Orzechowe Księżyce jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze. Od razu po przestudzeniu nadają się do jedzenia i są przepysznie kruche.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *