Rolada serowa chłopska

Rolada serowa chłopska jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym lub tatarskim.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na roladę:

  • 300 gram sera zoltego w kawałku
  • 3 jajka
  • 5 łyżek majonezu

Pozostałe składniki:

  • ok 200 gram serka śmietankowego o smaku chrzanowym
  • laska dobrej, wiejskiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3-4 większe ogórki kiszone
  • olej do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajka, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy,
  • gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
  • gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia,
  • w międzyczasie ogórki kroimy w paski, obraną cebulę kroimy półplasterki, kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
  • na patelni na oleju podsmażamy co jakiś czas mieszając cebulkę wraz z kiełbaską pod przykryciem do momentu aż cebulka się poddusi a kiełbasa lekko zrumieni. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Gdy masa serowa ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam ciasto od papieru tak aby go nie rozewać. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. Dzięki temu rolada będzie dobrze nam się zwijać,
  • po wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy o smaku chrzanowym, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie jak na zdjęciu ogórki. kiełbas wraz z cebulką.
  • delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc,
  • schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm paski,
  • Rolada serowa chłopska najlepiej smakuje w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *