Rolada serowa chłopska jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym lub tatarskim.
Składniki na roladę:
- 300 gram sera zoltego w kawałku
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu
Pozostałe składniki:
- ok 200 gram serka śmietankowego o smaku chrzanowym
- laska dobrej, wiejskiej kiełbasy
- 2 cebule
- 3-4 większe ogórki kiszone
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- do miski przekładamy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajka, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy,
- gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
- gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia,
- w międzyczasie ogórki kroimy w paski, obraną cebulę kroimy półplasterki, kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
- na patelni na oleju podsmażamy co jakiś czas mieszając cebulkę wraz z kiełbaską pod przykryciem do momentu aż cebulka się poddusi a kiełbasa lekko zrumieni. Odstawiamy do przestudzenia.
- Gdy masa serowa ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam ciasto od papieru tak aby go nie rozewać. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. Dzięki temu rolada będzie dobrze nam się zwijać,
- po wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy o smaku chrzanowym, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie jak na zdjęciu ogórki. kiełbas wraz z cebulką.
- delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc,
- schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm paski,
- Rolada serowa chłopska najlepiej smakuje w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Zdjęcia