Miodownik Królewski

Miodownik Królewski to wspaniałe połączenie miodowego, kruchego ciasta i dwóch wyśmienitych mas. Budyniowej i śmietanowej. Dodatek masy kajmakowej sprawia że ten Miodownik na prawdę wygląda i smakuje jak królewski :)!. Idealny na Świąteczny stół jak i na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Dostojnie się prezentuje i pysznie smakuje!.

Składniki na miodowe spody:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 250 gramów margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka

Składniki na masę budyniową:

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 gramów masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki masy kajmakowej krówkowej.

Pozostałe składniki:

  • Pozostały kajmak do rozsmarowania po wierzchu ciasta
  • ulubiona posypka do dekoracji

Uwaga!:

  • puszkę masy kajmakowej wkładamy dzień wcześniej na noc do lodówki, tak aby była dobrze schłodzona i miała taka samą temperaturę jak śmietanka i mascarpone. Dzięki temu masa się nam nie zwarzy.

Przygotowanie:

  • Przygotowanie budyniu: 700 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlewamy rozrobioną mieszankę budyniową i cały czas mieszając zagotowujemy na małym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
  • Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto  kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto  nakłuwamy widelcem.
  • pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
  • Przygotowanie masy budyniowej: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód. Po nim rozprowadzamy masę budyniową.  Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając go do masy.
  • Przygotowanie masy śmietanowej: Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone i ubijamy na sztywno, cały czas miksując dodajemy po łyżce masy kajmakowej.
  • gotową masę krówkową wykładamy na kruchy spód i przykrywamy trzecim blatem ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie wyciągnęłam z lodówki, rozsmarowałam pozostały kajmak po wierzchu i posypałam posypką.
  • Miodownik Królewski wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *