Miodownik Królewski to wspaniałe połączenie miodowego, kruchego ciasta i dwóch wyśmienitych mas. Budyniowej i śmietanowej. Dodatek masy kajmakowej sprawia że ten Miodownik na prawdę wygląda i smakuje jak królewski :)!. Idealny na Świąteczny stół jak i na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Dostojnie się prezentuje i pysznie smakuje!.
Składniki na miodowe spody:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 250 gramów margaryny lub masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
Składniki na masę budyniową:
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 litr mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 200 gramów masła
Składniki na masę śmietanową:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 3 czubate łyżki masy kajmakowej krówkowej.
Pozostałe składniki:
- Pozostały kajmak do rozsmarowania po wierzchu ciasta
- ulubiona posypka do dekoracji
Uwaga!:
- puszkę masy kajmakowej wkładamy dzień wcześniej na noc do lodówki, tak aby była dobrze schłodzona i miała taka samą temperaturę jak śmietanka i mascarpone. Dzięki temu masa się nam nie zwarzy.
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: 700 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlewamy rozrobioną mieszankę budyniową i cały czas mieszając zagotowujemy na małym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
- Przygotowanie masy budyniowej: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód. Po nim rozprowadzamy masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając go do masy.
- Przygotowanie masy śmietanowej: Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone i ubijamy na sztywno, cały czas miksując dodajemy po łyżce masy kajmakowej.
- gotową masę krówkową wykładamy na kruchy spód i przykrywamy trzecim blatem ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyciągnęłam z lodówki, rozsmarowałam pozostały kajmak po wierzchu i posypałam posypką.
- Miodownik Królewski wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia