Domowy Klops z żurawiną i camembertem to wyśmienita przekąska na imprezowy bądź Świąteczny stół. Idealna na kanapki. Bardzo prosta w przygotowaniu, z dosłownie kilku składników. Uwielbiam wszelkie domowe wyroby a ten Klops z żurawiną i camembertem jest po prostu przepyszny. Polecam :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej ale może być też np. z indyka
- 120 gram sera camembert
- garść suszonej żurawiny
- mała cebula
- 1 bułka kajzerka plus mleko do namoczenia
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek
- dodatkowo trochę oleju i bułki tartej do obsypania formy
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą bułkę. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy mięso jak na kotlety.
- Do wyrobionej masy mięsnej dodajemy żurawinę i pokrojony w większą kostkę ser camembert. Dokładnie mieszamy.
- Gotową masę mięsną przekładamy do formy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Ja użyłam gotowej blaszki aluminiowej jak do pasztetu.
- Nasz kops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok godzinę do ładnego zrumienienia się.
- ja swój Klops z żurawiną i camembertem po wystudzeniu wsadziłam do lodówki i kroiłam na drugi dzień
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia