Sałatka wykwintna z pomarańczą to istna królowa jesienno-zimowych imprez w sezonie cytrusowym. Szybka i prosta w przygotowaniu. Prezentuje się i smakuje wykwintnie :). Idealna przekąska lub kolacja która urozmaici niejedno spotkanie towarzyskie jak i na Świąteczny bądź sylwestrowy stół. Polecam !.
Składniki na sałatkę:
- opakowanie rukoli
- 1 duża soczysta pomarańcza
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 ser camembert 120 gram
- 100 gram dojrzewającej szynki w cieniutkich plasterkach
Składniki na sos:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy, u mnie sarebskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestudzenia. Ser camembert kroimy w kostkę. Obraną pomarańczę filetujemy, pozbywamy się błonek i pestek. Dzielimy na mniejsze cząstki. Szynkę rozrywamy na mniejsze kawałeczki.
- do miseczki/szklanki przekładamy wszystkie składniki na sos. Mieszamy aż powstanie jednolity sos, doprawiamy do smaku wg uznania.
- Na duży półmisek wykładamy i rozprowadzamy rukolę. Na rukoli układamy miarowo wszystkie dodatki.
- Na koniec przy użyciu łyżki równomiernie polewamy po wierzchu sosem sałatkę.
- Sałatka wykwintna z pomarańczą jest gotowa :). Możemy podawać ją w towarzystwie grzanek czosnkowych.
Zdjęcia